< p>

Meerman


Pantheon Automatisering zorgt met Oculus ERP voor structuur en efficiëntie bij Meerman


De Meerman-bedrijven zijn sinds de oprichting in 1956 gevestigd in Vlaardingen. De handelsorganisatie produceert, levert en onderhoudt diensten in alle vormen en maten in bouw- en constructieomgevingen en levert via verkoop en verhuur verschillende machines voor divers bouwwerk. Door de sterke groei, de behoefte om de risico´s te spreiden en ter verbreding van het totale dienstenpakket, werden er drie aparte werkmaatschappijen opgericht: Meerman Vlaardingen, Meerman Konstruktie en Meerman Technisch Buro. Tevens werd een bedrijf onder de naam Meer Rent toegevoegd aan de groep voor het verhuur van machines en gereedschappen aan de Bouwnijverheid, Grondverzet, Weg- en Waterbouw.

Meerman Vlaardingen is al bijna 30 jaar Nederlands marktleider in minigravers van Kubota. In de praktijk betekent dit dat Meerman de service, het onderhoud en de garantieafhandeling regelt voor het wereldmerk. Meerman Konstruktie doet dak- en gevelbeplating voor hoofdzakelijk de utiliteitsbouw. Technisch Buro houdt zich bezig met veiligheidsconstructies, vangrails, hekwerk en straatmeubilair. Inmiddels zijn er nog een aantal extra werkmaatschappijen toegevoegd, omdat de hedendaagse markt
op elk separaat gebied om een andere benadering vraagt. Wel blijft Meerman één bedrijf, dus ook wat betreft de hardware- en software-infrastructuur.

De uitdaging
Meerman heeft veertig vaste medewerkers en werkt afhankelijk van de opdracht met vijftien tot dertig mensen op contractbasis (vaak ZZP’ers) voor diverse projecten. Er moet dus flexibel met arbeidskrachten worden omgegaan. Victor van den Berg, Financieel Directeur bij Mevla Beheer, de Beheermaatschappij van Meerman: “Door de financiële crisis zijn wij ook wat voorzichtiger gaan denken, heel veel bouwprojecten kwamen stil te liggen. Maar door diezelfde recessie zagen wij een grote stijging van de aantalen op het gebied van verhuur. Vandaar dat we vanaf 2009 hebben besloten hier ons accent op te leggen. En die strategie werpt haar vruchten af; we zijn nu vier keer zo groot als twee jaar geleden.” Het bedrijf heeft te maken met risicovolle marktsituaties, verspreid over een grote hoeveelheid markten en afnemers. “Deze druk vraagt om veerkracht van je interne organisatie en je automatiseringspakket.” Van den Berg, ook verantwoordelijk voor de automatisering, zocht daarom een pakket dat ondersteuning biedt in flexibiliteit, het terugdringen van (dubbel) handmatig werk en beter inzicht biedt in de processen. “We zijn een van de oudste klanten van Pantheon Automatisering. In 1995 startte mijn voorganger met het gebruik van Platform op de AS/400 voor de handelsdivisie. Maar daarnaast werd er op dezelfde machine gewerkt met een ander pakket van Kraan Bouwcomputing voor de bouw- en productieafdelingen. De twee pakketten spraken jammer genoeg niet dezelfde taal. Helaas, want de een vulde de ander inhoudelijk goed aan.” Van den Berg vond dit geen wenselijke situatie, ook omdat beide pakketten verschillende kennis vereisten. “Er ontstond een specialistensituatie. Voor kleine organisaties is dat niet praktisch.” 

De oplossing
In 2009 werd besloten om over te stappen van Platform naar Oculus. Met deze stap ging Meerman als alternatief voor deelsystemen gebruikmaken van een complete suite. Voor Pantheon bood het ook voordelen omdat op deze manier samen gewerkt kon worden aan een uitbreiding en verbreding van de oplossing op het gebied van bouwactiviteiten. “We hebben daardoor enkele heel specifieke modules gekocht, die dus in feite voor ons op maat zijn ontwikkeld. Deze modules zijn in het standaardpakket opgenomen, wat zeer belangrijk was voor mij. Ik wilde een pakket dat niet te specifiek zou zijn voor ons bedrijf. Op deze manier zou de continuïteit gewaarborgd blijven, mochten er personeelsmutaties binnen Meerman ontstaan”, legt Van den Berg verder uit. De hele Meerman-groep heeft nu de beschikking over ERP met de modules Verhuur, Bouwprojecten, Handel, Projecten/Machineverkoop, Service en Garantie. Alles is geïntegreerd met de standaardpakketten Oculus CRM, DMS en Financieel.

Meer lezen? Download hier de hele reference case (PDF)