Whitepaper ERP voor handelsbedrijven

Whitepaper

ERP voor handelsbedrijven

Een interview met Hans Siekerman, commercieel directeur - Pantheon Automatisering

Kennispartner ICT informatiecentrum

ERP voor handelsbedrijven

Wanneer mensen, middelen en organisaties optimaal op elkaar zijn afgestemd, is de kans op succes voor een onderneming maximaal. Om die factoren op elkaar te kunnen afstemmen, is het gebruik van automatisering nagenoeg onontbeerlijk. Mits goed ingericht biedt zo’n geautomatiseerd systeem veel ondersteuning om je werkprocessen volgens plan en tevredenheid van betrokkenen te laten verlopen. Dat maakt het mogelijk dat uw organisatie verder groeit en door ontwikkelt naar het volgende niveau. ERP software is een van die belangrijke automatiseringstools die meer grip geeft op onder meer administratieve, financiële en personele processen. ERP is echter geen doel, het is nog steeds een middel. Maar wel een goed middel, mits op de juiste wijze toegepast en ingericht. 

Voor handelsbedrijven is ERP absoluut een cruciaal bedrijfsmiddel. Met alle informatie en inzichten die je uit jouw ERP oplossing kunt halen, ben je in staat bedrijfsprocessen beter in te richten en te beheren. Daardoor kun je sneller reageren en beter anticiperen op ontwikkelingen in de markt en bij je klanten. Je kunt jouw klanten beter bedienen en dat zal leiden tot een hogere klanttevredenheid. Je verbetert de concurrentiepositie doordat je in staat bent inkoop en levering beter op elkaar en de marktbehoefte af te stemmen. Voor handelsbedrijven zijn dat doorslaggevende succesfactoren. In de markt van handelsbedrijven is sprake van grote druk op doorlooptijden en kwaliteit van levering en dat dan tegen verkleining van de marges. De enige manier om dat vol te houden, is door inzet van de juiste hulpmiddelen in de bedrijfsvoering. Zoals ERP dus.

Specifiek voor handelsbedrijven

ERP voor handelsbedrijven is gericht op de veelheid en diversiteit in markten, met alle eisen en wensen om de klanten te bedienen in hun behoefte. Of het nu gaat om food & beverage, mode, of een technische groothandel, een ERP kan onschatbare diensten bewijzen in het afstemmen van de werkprocessen en de juiste en tijdige communicatie met systemen van andere partijen in de keten.

De interactie en integratie met andere hulpmiddelen en platformen als EDI, webwinkels, mobiele applicaties en/of social media bepalen tegenwoordig voor een belangrijk deel je succes. Een goede integratie scheelt je bovendien enorm veel tijd en moeite. Je hoeft de informatie maar een keer in te voeren om er overal gebruik van te kunnen maken. Je medewerkers hebben altijd de beschikking over de juiste en meest actuele gegevens. Belangrijke beslissingen zijn daarmee altijd gebaseerd op eenduidig vastgelegde en volledige informatie. Routinewerk als het handmatig invoeren van gegevens kan alleen maar leiden tot kans op fouten. Daar zit niemand op te wachten. Dat werk kan eenvoudig (grotendeels) worden geautomatiseerd. Daarmee worden de risico’s geminimaliseerd. Automatisch aangestuurde werkprocessen gebaseerd op eenmalig en juist vastgelegde gegevens besparen je nog eens vele uren werk en dus veel geld. Informatiestromen kloppen, goederen zijn op tijd en volgens afspraak op de juiste plaats, geldstromen zijn traceerbaar en eenvoudiger controleerbaar. Alles in één ERP voor handelsbedrijven is afgestemd op de behoefte van een handelsbedrijf. Dat betekent dat specifiek voor die branche geldende wensen ingevuld zijn in het ERP systeem.

 

"Bij het ERP project gaat het niet alleen om de software, maar om de optimale afstemming tussen jou, de leverancier en de oplossing"

- Hans Siekerman, commercieel directeur - Pantheon Automatisering

 

Je ERP project kan alleen succesvol zijn als de oplossing ingebed wordt in een goede en dynamische administratieve organisatie, gedragen door key users en eindgebruikers. Niet de software zelf is onderscheidend, maar de implementatie ervan. Maak daarom altijd gebruik van de leverancier die past bij de cultuur van jouw bedrijf. Pantheon Automatisering is zo’n leverancier. Wij staan voor behoud van je investering door blijvend te vernieuwen. Door dicht op de klant te zitten, levert Pantheon werkbare software met een functionaliteit die passend is voor jouw branche. Vanaf de eerste kennismaking zul je direct merken wat wij daarmee bedoelen, aldus Siekerman.”

 

Meer dan alleen registreren

Als je ERP systeem volledig is ingericht en afgestemd op je werkprocessen heb je meer grip op alle primaire bedrijfsprocessen. Je weet wat er speelt bij je klanten, je weet wat de status van leveringen is, je weet alles van betalingen en facturen en je bent helemaal voorbereid op de volgende stappen van jouw onderneming. Je hebt immers alle relevante gegevens op orde en beschikbaar voor nieuwe toepassingen. Zoals het toepassen van e-Commerce. Het online kunnen kopen en verkopen via web winkels, web portalen en dergelijke vergroot niet alleen je bereik. Je bent tevens in staat om via online kanalen te adverteren en andere marketing uitingen te doen en zo een veel grotere doelgroep te bereiken. Op elk moment van de dag. Een goed ERP systeem is op die ontwikkelingen voorbereid met allerlei online functionaliteit en integratiemogelijkheden. Zo kun je de winstgevendheid van jouw onderneming vergroten.

 

Optimaal resultaat vereist voorbereiding

Het beste resultaat uit een ERP en aanverwant systeem krijg je als je kiest voor de juiste mix van functionaliteit in de software en dienstverlening van de leverancier. Het moet allemaal passen en er moet een klik zijn met uw organisatie en de mensen die ermee moeten gaan werken. Soms is het gewoon goed niet direct voor de goedkoopste oplossing te gaan. Een ERP implementeren kost tijd, geld en energie en vraagt soms volharding. Je zult merken dat eigenlijk iedereen in de organisatie erbij betrokken is (of raakt). Het is dus belangrijk dat iedereen zich er goed bij gaat voelen. Zeker vanuit het management wordt commitment gevraagd. Van jou wordt gevraagd om in de voorbereiding alle belangrijke aspecten van het ERP systeem op een rijtje te zetten. Wat wil je bereiken? Wat zijn de bedrijfsdoelen? Welke andere systemen moeten kunnen communiceren met het ERP systeem? Wat zijn branche specifieke wensen en welke wensen zijn eigenlijk alleen voor jouw onderneming van belang? Zijn die zo belangrijk dat je daar aparte software voor wilt laten ontwikkelen (maatwerk)? 

Zet gewoon alle voor- en nadelen eens op een rij en laat je goed voorlichten over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor jouw organisatie. We helpen je graag een handje!


Persoonlijk advies

Hans Siekerman

Pantheon Automatisering

Interview met Hans Siekerman, commercieel directeur

Een IT-bedrijf in hart en nieren, die vooral sterk is in ERP-, HRM- en CRM-software voor groothandel- en productiebedrijven. Deze oplossingen leveren we vaak als cloud services en altijd voor een marktconform budget. 


Sector:
IT 

Bedrijfsomvang:
110+ medewerkers

Hoofdkantoor:
Abe Lenstra Boulevard 30, Heerenveen


Contact opnemen

Meer dan 400 klanten gebruiken Pantheon Bedrijfssoftware succesvol ter ondersteuning van hun dagelijkse werkzaamheden

Natuurlijk wil je graag weten wie er al met Pantheon Bedrijfssoftware werken. Het zegt tenslotte iets over onze dienstverlening. Onderstaand tref je een aantal klanten die graag hun verhaal delen.

 

Lees onze referentie verhalen

 • Het verhaal van Hagro Precisie

  Hagro is al sinds eind jaren '80 klant van Pantheon. Het bedrijf heeft stap voor stap al haar interne bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Dit is een groot onderdeel van de strategische bedrijfsvoering van Hagro. Om in...

  Lees meer...
 • Over Club Logistic Services

  CLS – Club Logistics Services – is een onderneming die gespecialiseerd is in het ondersteunen van automobielverenigingen (zoals in Nederland de ANWB) door heel Europa bij pechhulpverlening, specifiek op het gebied...

  Lees meer...
 • Het verhaal van Wasco

  Wasco is de meest toonaangevende groothandel binnen de installatiebranche in Nederland. Met 50 jaar ervaring, expertise en vakmanschap is Wasco uitgegroeid tot een landelijk begrip. De onderneming heeft 35 vestigingen,...

  Lees meer...
 • Over Table du Sud

  Table du Sud is een succesverhaal. Het bedrijf werd in 2014 opgericht door de broers Evert en Teun Antonissen. “Eind 2014 maakten we in de garage van onze ouders een bartafeltje voor eigen gebruik. Binnen een mum...

  Lees meer...

Review Pantheon Automatisering

Klantverhaal

"Bij Pantheon zit je met de ontwikkelaar, de consultant én de directeur aan tafel!"

- Bert Stellinga, Club Logistics Services

Download het volledige klantverhaal

een greep uit onze klanten

 • Barts logo.png

 • GP equipment logo.png

 • bulthuis.png

 • wasco logo.png

 • hagro logo.png

 • hendi logo.png

Pantheon Bedrijfssoftware

We geven je graag persoonlijk advies.


Neem contact op